Mijn naam is Ana en ik vertel je graag wat meer over mijn (yoga)pad. 

 

Ruim 9 jaar geleden, aan het eind van mijn rechtenstudie, begon ik met yogabeoefening. Aanvankelijk omdat ik langdurig veel fysieke pijn had. Volgens de arts enkel te verhelpen met pijnstillers maar daar kon ik me niet mee verzoenen. Dus begon ik alternatieve manieren van heling te zoeken. Zo kwam ik uiteindelijk terecht bij yoga.

 

Yoga werkte vrijwel direct voor mij. De oefeningen brachten snel pijnverlichting. Daarnaast leerde ik voor het eerst om stil te staan bij mijn lichaam en de informatie die het mij gaf. De relatie met mijn lijf was niet al te best en zei nogal wat over hoe ik destijds in het leven stond: op de presteer- en please stand, continue doorgaand en mezelf voorbij lopend. Op de yogamat werd ik daar gaandeweg steeds bewuster van.


In de lessen leerde ik kijken naar hoe ik er letterlijk en figuurlijk bij zat. Wat ik voelde en waar, hoe ik ademde en bewoog, wat mijn lichaam aankon, mijn fysieke grenzen. En belangrijk: naar de manier hoe ik daarmee omging. Yoga leerde me dat ik een keus had om naar mijn lichaam te (leren) luisteren en dat ik dit ook  toe kon passen buiten de lessen in mijn dagelijkse leven. Ik koos ervoor om hier verder in te investeren. Met yoga-beoefening en ook via andere wegen. Om op zoek te gaan naar mijzelf.

 

Deze zoektocht was en is er een van pieken en dalen. Van dingen aangaan en loslaten. Hoe het ook verliep, yoga heeft altijd een deel van mijn pad uitgemaakt. Zowel in de beste als slechtste tijden. Soms meer, soms minder maar altijd aanwezig. Tot op de dag van vandaag. Yoga is voor mij een levensbehoefte geworden, een waardevolle ingang tot mezelf. Dit is voor mij persoonlijk de kern van mijn yogabeoefening.

Tijdens en na mijn rechtenstudie werkte ik als jurist totdat dit niet meer paste. Ik besloot mijn lichaam meer te volgen en deed een opleiding tot yogadocent. Met de wens om, naast verdieping van mijn eigen beoefening, yoga en haar ontelbare (gezondheids)voordelen met anderen te delen. Deze wens is in vervulling gegaan: met veel plezier en voldoening geef ik yogalessen in Haarlem en omstreken.

 

Op mijn (yoga)pad kwam ik verder in aanraking met mindfulness en massage als wegen om naar binnen te gaan en tot mezelf te komen. Hard nodig in een wereld die voor mij steeds sneller leek te draaien. Mindfulness leerde me o.a. acceptatie en meer te zijn zonder dat ik steeds van alles moet presteren. Massage, met name de zachte massagevorm, gaf mij de helende zachte aanraking die ik nodig had om nog meer in mijn lijf te durven zakken en de veilige bedding van mijn eigen lichaam te kunnen gaan ervaren. Zowel mindfulness als massage brachten mij zoveel goeds dat ik besloot om me ook hier verder in te verdiepen d.m.v. een opleiding tot mindfulness-trainer en masseur.

Vanuit mijn eigen ervaring en de opleidingen die ik op deze gebieden genoten heb deel ik graag de waardevolle ingangen om tot jezelf te komen via yoga, massage en mindfulness.

 

Opdat dit mag bijdragen aan de verbinding met onszelf en zo met elkaar.

 

Graag tot ziens in mijn yogastudio!